Het Oranjetipje, een symbool van verbinding en hoop

Over het Oranjetipje

Het Oranjetipje staat symbool voor onze campagne. Ze straalt van schoonheid. En iedereen kent haar wel.

Het verhaal van de foto

Onderstaand het verhaal van Wilco van der Laan. De fotograaf die deze foto heeft gemaakt en met liefde kosteloos beschikbaar stelt voor deze campagne. Of zoals hij zelf zegt: ‘’ik ben nogal enthousiast over deze campagne’’

Zonnevlinder

Het Oranjetipje, ofwel (Aurore Papilion) in het Frans. De naam Zonnevlinder is natuurlijk al tot de verbeelding sprekend. Door de groene schutkleur aan de onderkant wordt de vlinder ook wel peterselievlinder genoemd. 

Het Oranjetipje is familie van het koolwitje waar bijvoorbeeld ook de luzerne vlinder en citroenvlinder onder vallen. 

Ondergaande zon

De foto voor de poster en website heb ik tijdens de ondergaande zon gefotografeerd zodat deze als vlek in de achtergrond (foto term bokeh effect) te zien is. De mooie oranje gloed van de zon en de doorschijnende bovenvleugels plus de groene schutkleur komen mooi samen in het geheel. 

Medio april

Deze Zonnevlinder vliegt al vroeg in het voorjaar medio april. Zo vroeg dat er soms nog nachtvorst kan zijn waardoor hij (alleen mannetje heeft oranje vleugels) tijdens vroege koude mistige ochtend slapend op een berijpte pinksterbloem te zien is. 

Na de paring vliegt de vrouwelijke vlinder van pinksterbloem tot pinksterbloem om de eitjes af te zetten. Dit moet in een korte tijd gebeuren omdat de planten snel uitbloeien. 

Andere belangrijke (waard)planten voor het Oranjetipje zijn look zonder look, daslook. Het zijn planten die alleen in het voorjaar staan daarna is het vlindertje weer verdwenen uit het landschap 

Brenger van de zon

De vlinder staat symbool voor brenger van de zon en warmte in voorjaar en een sterke wilskracht. Persoonlijk word ik elk jaar weer intens gelukkig als ik het Oranjetipje zie.

Uiteraard kan de oranje uitstraling verwijzen naar onze nationale kleuren.